Translate

суботу, 18 січня 2014 р.

Які професії найбільш затребувані в 2014 році

Найбільше шансів знайти роботу в новому році буде у аграріїв, спеціалістів по продажам і айтішників. Такі прогнози озвучили кадрові агенства та аналітики, повідомляє Сегодня.ua
У той же час через оптимізацію на багатьох підприємствах українців можуть чекати скорочення.

Трактористи і консультанти. Через стрибок виробництва в агросекторі (підвищення врожаїв) в 2014 році будуть максимально затребувані фахівці в цій області, починаючи від трактористів і закінчуючи агрономами.
 «За ними слідують технарі : інженери, логісти, програмісти та хіміки. Залишається популярною і професія айтішника - ці фахівці користуються попитом, оскільки їх дуже мало в нашій країні », - розповіла керівник дослідницького центру кадрового порталу HeadHunter Уляна Ходорівська. За її словами, також виріс попит на менеджерів з продажу, оскільки багато компаній сьогодні починають йти шляхом стратегічного розвитку. Несподівано популярною стане професія консультанта - аналітики вважають, що це теж пов'язано з новими стратегіями компаній. Також спостерігається тенденція збільшення попиту на молодих фахівців. « Компаніям простіше виховати працівника, ніж брати усталеного професіонала. Тим більше молодому спеціалісту можна менше платити », - пояснює Уляна Ходорівська .



Фармацевти і спеціалісти по продажам. За прогнозами HR- директора « Работа.UA » Наталії Боровченко, в нинішньому році топ- п'ятірка найбільш затребуваних професій виглядає трохи інакше. На першому місці як і раніше фахівці IT -ринку. У першу чергу, програмісти, які все більше користуються попитом на міжнародному рівні. «Закордонні компанії готові перевезти до себе в країну не тільки такого працівника, повністю взявши на себе оформлення документів, але і його сім'ю», - говорить Боровченко.
 Далі йдуть фахівці з продажу у всіх сферах, особливо ті, хто має досвід успішних продажів і напрацьовані зв'язки. На третьому місці - інженери - виробничники (промисловість, будівництво). У п'ятірку також входять фахівці фармринку (продаж і застосування), причому мова йде не тільки про ліки для людей, а й про препарати для тваринництва : у зв'язку із зростанням птахівництва і тваринництва будуть затребувані препарати, які допомагають тваринам набирати вагу, збільшують надої, несучість . За її словами, потрібні і звичайні аграрії : агрономи, зоотехніки та трактористи - комбайнери, які вміють працювати з сучасною технікою, обладнаною комп'ютерами. Це, наприклад, сівалки з дозованою витратою зерна і добрив, комбайни, які змінюють режим роботи залежно від стану посівів.

Конкуренція. Найбільш високий відсоток конкуренції спостерігається серед топ- менеджерів - згідно з дослідженнями, на одне місце претендує в середньому 6,5 людини. З невеликим відривом йде професія юриста - незважаючи на те, що роботодавці потребують кваліфікованих правозахисників, пропозиція продовжує випереджати попит. У чорному списку опинилися і бухгалтери. Як зазначає старший партнер дослідницької компанії GP Group Олексій Зволінський, конкуренція серед представників цих професій продовжує стабільно зростати протягом останніх 10 років. «Ринок перенасичений як юристами, так і бухгалтерами, - зазначає він. - З іншого боку, падіння попиту може спостерігатися лише в Києві, а в регіонах попит, навпаки, виросте » .

Немає коментарів:

Дописати коментар