Translate

пʼятницю, 28 листопада 2014 р.


Потенціал України у галузі інформаційних технологій

Незважаючи на несприятливу політичну та економічну ситуацію, Україна має великий потенціал для розвитку інформаційних технологій. Таку думку висловив керівник Асоціації підприємств інформаційних технологій Юрій Пероганич у коментарі для Gazeta.ua.

"Мірилом спроможності українців творити інтелектуальний продукт є українська версія Вікіпедії, - зазначає фахівець. - Нині вона 16-та у світі, хоч не має державної підтримки, а розвивається за рахунок ентузіастів. Торік ухвалили новий закон, але він не вирішив проблеми пільгового оподаткування галузі. Тому виробники інформаційних технологій використовують прогалини в законодавстві, аби мінімізувати податки. Зокрема, програмісти реєструються як приватні підприємці на єдиному податку".

За державної підтримки галузі вона б могла розвиватися стрімкіше, переконаний експерт.
"Інформаційні технології створюють додану вартість без використання природних ресурсів, - зазначає Юрій Пероганич. - За розумної державної підтримки галузь могла б розвиватися стрімкіше. Потенціал наших айтішників значно більший, ніж вони використовують. У нас збереглася система освіти, українці гнучкіші до змін на ринку, ми знаходимося близько до Європи, тобто потенційних замовників. Це наші конкурентні переваги".

На думку фахівця, потрібно також більше уваги приділити вивченню англійської мови.
"Це фактично міжнародна мова, якою можна спілкуватися з партнерами в Євросоюзі, Америці, Індії, Китаї. Однак в Україні і держава, і приватники приділяють недостатньо уваги навчанню персоналу і молоді англійській мові. Рівень її викладання у школах і вишах навіть погіршився порівняно з радянськими часами".

Поки що великий бізнес сам вкладає у навчання програмістів, зауважує експерт.
"Але потрібні державні програми, у тому числі пільгового кредитування. Успішні компанії по виробництву інформаційних технологій в Україні є, так само як і талановита молодь. У нас можуть з'явитися свої Білли Гейтси і Стіви Джобси. Києв уже є аутсорсинговим центром. Українські айтішники створили декілька унікальних проектів. Наприклад, програму розпізнавання облич та програвач звукових файлів смартфонів. Вони зараз популярні у світі, мають комерційнихй успіх. Ще одна проблема: у нас нема поваги до авторського права, через це не створені локалізовані системи програмного забезпечення. Навіть державні органи використовують 50 відсотків контрафактних програм", - каже Юрій Пероганич.

Американський експерт Грег Сателл у журналі "Форбс" прогнозує Україні роль нової технологічної Мекки світу. Брак фінансування навчає українські фірми розвиватися швидко і ефективно, не чекаючи великих капіталовкладень, зазначає фахівець. Треба тільки перемогти корупцію, яка шкодить розвитку бізнесу.

Немає коментарів:

Дописати коментар