Translate

середу, 22 жовтня 2014 р.

5 незвичайних технологій вуличного опалення взимку
У той час, коли ми всі чекаємо підключення опалення в квартирах, в деяких країнах взимку підігрівають навіть вулиці. Далі 5 найцікавіших варіантів боротьби з холодом в масштабах цілого міста, за матеріалами econet.ua

Теплі лавки
Більшість вуличних лавок пустують з перших холодних днів осені. Виправити цей недолік можна завдяки використанню лавок з підігрівом.
Подібні елементи вуличних меблів дозволять перетворити посиденьки на лавках в цілорічний вид відпочинку і дозвілля навіть в самих холодних країнах і містах світу. Такі зимові лавки вже використовуються в деяких містах Скандинавії і Канади.

Тепла зупинка 
Кожен з нас знає, що взимку найбільше люди замерзають на зупинках в очікуванні громадського транспорту. Але в останні роки стали з'являтися теплі зупинки, які дозволяють не мерзнути під час очікування автобуса, трамвая або тролейбуса.
Існує два основних види таких павільйонів. Перший, відкритий, дозволяє зігріватися людям на зупинці завдяки випромінюючим тепло елементам, наприклад, лампам обігріву або вбудованим в корпус зупинки батареям.
Але описані вище зупинки відмінно підходять для помірно холодних в зимову пору країн. На справжньому Півночі, де навіть восени температура може опускатися нижче, ніж мінус 20 градусів за Цельсієм, встановлюють повністю закриті теплі зупинки, які не витрачають енергію даремно і на додаток захищають пасажирів громадського транспорту від холодних  вітрів.

Тротуар з природним підігрівом 
Ісландія є однією з найхолодніших країн у світі. Вона знаходиться в північній частині Атлантичного океану, і влітку там температура рідко перевищує 20 градусів тепла. Тим не менш, в Рейк'явіку навіть у зимовий час на вулицях відбувається жваве міське життя.
Мешканці та гості ісландської столиці не бояться замерзнути, гуляючи вулицями міста. Адже тротуар там має систему природного підігріву, в яку тепло надходить з гарячою водою з термальних джерел, якими славиться Ісландія.

Тротуар з електричним підігрівом 
Тротуар з електричним підігрівом існує з 1998 року на одній з центральних вулиць в Гельсінкі. Так що ожеледі на ній немає навіть у найхолодніші дні року - сніг, падаючи на бруківку, одразу перетворюється на воду і стікає в міську каналізацію.
Є теплі тротуари і дороги також в Японії. Там підігрівають вулиці у всіх містах, де взимку випадає сніг. Цікаво, що при цьому в Країні висхідного Сонця немає централізованого домашнього опалення - за тепло в квартирі несе відповідальність її господар.

Купол над вулицями та міськими кварталами 
У фантастичних фільмах часто можна побачити куполи, які накривають цілі міста, щоб захистити їх від космічного випромінювання або земної радіації. Але реальний світ поки що не зіткнувся з глобальною катастрофою, а тому для нас куди актуальнішим було б будівництво подібних конструкцій для створення штучного клімату на міських вулицях.

Звичайно, мови про те, щоб накрити куполом ціле місто, не йде. Однак окремі вулиці або квартали захистити від дощів і холоду цілком можливо. Це і передбачає архітектурний проект з назвою Bubbles, розроблений студією Orproject.
Концепція Bubbles полягає в будівництві цілого кварталу, в якому житлові, офісні та торгові будівлі стоятимуть по периметру, а всередині цієї забудови з'явиться великий критий спеціальною мембраною простір зі стабільною і приємною для людей протягом усього року температурою.
Там можна облаштувати вічно зелений парк з доріжками для піших прогулянок і велосипедних поїздок, майданчики для ігор, спорту та інших видів відпочинку, а також місця для відкритих ресторанів і кафе.

Немає коментарів:

Дописати коментар