Translate

суботу, 18 жовтня 2014 р.

Вчені розробили надтонкий матеріал для отримання електрики
Нове відкриття може передбачати зарядку мобільних пристроїв від одягу. Американські дослідники розробили принципово новий спосіб отримання електрики за допомогою генератора з одного шару атомів, повідомляє Lenta.ua

 Електрика генерується при згинанні або розтягуванні матеріалу, який, за словами вчених з Колумбійського університету і Технологічного інституту Джорджії, може бути вшитий в одяг, а також підходить для використання в медичних імплантатах. Матеріал під назвою дисульфід молібдену (MoS2) може знайти широке застосування в сфері носимої електроніки.
Матеріал складається з одного шару атомів. Він може бути виконаний у вигляді носимого пристрою, який може бути вбудовано в одяг з метою перетворення енергії руху людського тіла в електрику для живлення носимих датчиків або медичних пристроїв. Потенційно його енергії повинно вистачити для зарядки телефону, який перебуває в кишені, - йдеться в дослідженні, опублікованому в недавньому випуску журналу Nature. 

До цих пір п'езоеффект двомірного матеріалу MoS2 існував тільки в теорії. 

П'єзоелектрика - добре відомий ефект генерації електричної сили при розтягуванні або стисканні речовини. Або, навпаки, коли застосована до речовини електрична сила змушує його міняти свою форму.


Це перший випадок експериментального спостереження п'єзоелектрики в матеріалах, товщина яких становить кілька атомів. Дисульфід молібдену показав нову властивість, яке передрікає появу нових електронних пристроїв з механічним керуванням.
Це перша експериментальна робота в цій області, яка є відмінним прикладом того, як змінюється наш світ при зменшенні матеріалу до масштабів атома. 

Вчені відзначають, що дослідження може привести до появи автономних наносистем атомної товщини, що харчуються механічної енергією з навколишнього середовища. Це тягне серйозне розширення застосування шаруватих матеріалів в людино-машинних інтерфейсах, роботах, мікроелектромеханічних системах, а також в гнучких електронних пристроях.

Немає коментарів:

Дописати коментар