Translate

четвер, 25 червня 2015 р.

Екобудинки із житньої соломи

Якби Ніф-Ніф із "Казочки про трьох поросят" жив у XXІ ст., його б не злякав жоден вовк. В Україні в моду входять екологічні та економні будинки із житньої соломи, повідомляє Юлія Нагірняк на сайті produced.in.ua

В умовах здорожчання енергетики та перенасичення урбаністичними краєвидами українці все частіше повертаються до традицій. Солом'яні хати ХІХ століття знову в моді. Уже два роки дніпропетровська компанія Life House Building пропонує збудувати власний будиночок за чотири тижні. Солома, з якої будують будиночки - це екологічні відходи від вирощування жита. Його спресовують у блоки на дніпропетровському заводі та доставляють до місця будівництва.

Найдовші процеси - закладення фундаменту та обробка стін. Звести опори дому можна всього за два дні. Для цього необхідно сконструювати дерев'яні направляючі та наповнити їх блоками соломи. Після цього стіни ретельно затирають глиною. Залишається встановити дах і конструкція набирає вигляд готового будинку.

Будинки з соломи на 100 відсотків екологічні та дуже енергоефективні. Основні вигоди такого будиночка - швидкість побудови, екологічність та економність.

Збудувати солом'яний дім виходить в середньому на 30% дешевше, ніж аналогічний з каменю. Та ще й на утепленні взимку та охолодженні влітку можна зекономити. Стіна з соломи товщиною у 40 сантиметрів за ефективністю дорівнює цегляній стіні товщиною три метри.

Забудовники стверджують, що коли будинок набридне, його можна буде легко розібрати та прогноїти в городі без шкоди середовищу. Глиняна штукатурка запобігає водопроникності соломи та перешкоджає шкідникам, а головне вдалося побороти легкозаймистість цього будматеріалу.
Лише за минулий рік збудували п'ятнадцять будиночків в Україні, щороку ця цифра зростає.

Немає коментарів:

Дописати коментар