Translate

вівторок, 26 серпня 2014 р.

Українські вчені створили унікального "​​розумного" ​​робота

Співробітники Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій і систем (МЦІТС) НАН і МОН України створили незвичайного робота - з інтелектуальним керуванням, повідомляє ZN.UA 

У своєму первозданному вигляді - експериментальний зразок - робот з "мізками" є рухливою платформою, оснащеною ноутбуком і механічною рукою. Робот укомплектований веб-камерою, мікрофонами і різними сенсорами, що дає йому можливість орієнтуватися в приміщенні, чуйно реагувати на зміни навколишнього середовища і виконувати різні завдання.

Але головне достоїнство мобільного робота - "мізки". Розробники програмного забезпечення забезпечили своє комп'ютерне дітище унікальною системою інтелектуального управління.

Розробниками запропоновано оригінальну структуру пристрою - бортовий комп'ютер (він знаходиться на рухомій платформі) обробляє сигнали датчиків і двигунів, а на другому комп'ютері, який може бути десь в іншому місці або в кишені у людини (смартфон, планшет), відбувається "мозкова діяльність ".
Робот сприймає голосові команди. Завдання йому можна формулювати також в дистанційному режимі, через інтернет.

Через меню можна поставити йому різні завдання.  Робот аналізує ситуацію в режимі реального часу, відтворюючи при цьому просторову картину. Якщо виникає якась позаштатна ситуація, наприклад, звук, що відрізняється від акустичного фону, робот попрямує на джерело шуму і покаже його камерою.

На думку розробників, у пристрої вдалося реалізувати концептуальне положення інтелектуального управління - подібно до людини, система в різних ситуаціях, у тому числі позаштатних, приймає "розумне" рішення.

Прикладні завдання такого робота досить великі. Він може виконувати функції нагляду за приміщеннями (як система відеоспостереження), мобільного електронного секретаря, чергового в нічні зміни, а також домашнього помічника. Враховуючи можливість віддаленого доступу і спілкування з роботом, можливості застосування такої системи здаються фантастичними.

В даний час розробка використовується в освітніх цілях на кафедрах інформаційних технологій та робототехніки. Творці українського робота продовжують працювати над розвитком його функціональних можливостей.

Немає коментарів:

Дописати коментар