Translate

понеділок, 25 серпня 2014 р.

Створено новий прозорий концентратор сонячної енергії

Команда вчених Університету штату Мічиган розробила новий тип сонячного концентратора, який при накладенні на поверхню віконного скла виробляє сонячну енергію. При цьому скло зберігає прозорість, повідомляє  hi-news.ru 

Так званий прозорий люмінесцентний сонячний концентратор можна використовувати на фасадах будівель, екранах стільникових телефонів і будь-яких інших пристроїв, що володіють прозорою плоскою поверхнею. Головною особливістю матеріалу автори називають прозорість.

Дослідження в області генерації енергії за допомогою сонячних елементів у поєднанні з люмінесцентними матеріалами ведуться давно. Проте всі вони зводилися до одного: ефективність виробництва енергії була низька, а використовувані матеріали - надто кольоровими.

Концентратор складається з невеликих органічних молекул, спеціально розроблених для поглинання певної довжини хвиль сонячного світла. Зібране світло перетворюється тонкоплівковими фотоелементами в електроенергію. Матеріал не вбирає і не випромінює світло у видимому спектрі, тому для людського ока він здається прозорим.

Вчені вважають, що у цієї розробки великий потенціал. Вона доступна за ціною і легко масштабується для комерційних і промислових цілей.

В майбутньому нова технологія дозволить створювати приховані від людських очей сонячні панелі. Зараз вчені працюють над підвищенням ефективності перетворення сонячної енергії в електричну таким способом.

Дослідження було опубліковане в журналі Advanced Optical Materials.

Немає коментарів:

Дописати коментар