Translate

вівторок, 22 квітня 2014 р.

Ватикан оцифровує свою бібліотеку

Ватикан спільно з японською компанією NTT Data приступили до сканування і оцифрування безцінних манускриптів, свитків і стародавніх фоліантів. У Мережі з'явилося відео про те, як проходить цей процес, повідомляє hi-news.ru

Бібліотека Ватикану була заснована в 1451 році і на сьогоднішній день налічує близько 82000 манускриптів, деяким з яких більше 1800 років. У тандемі з японськими фахівцями з NTT Data, співробітники бібліотеки приступили до сканування і переносу на цифрові носії першої партії, що складається з 3000 документів. Процес займе близько чотирьох років, а перші відскановані документи з'являться у вільному доступі на офіційному сайті бібліотеки Ватикану вже до кінця 2014 року.

Перш ніж приступити до сканування цінних історичних документів, необхідна певна підготовка. Потрібно переконатися, що скануюче обладнання не зашкодить манускрипти . Для цього сканери потрібні не прості, а особливі. Японські інженери тестували ці пристрої протягом останніх кількох років. Кожен такий сканер оснащений спеціальним екраном, який захищає папір від впливу занадто яскравого світла.

Всі фахівці, задіяні в проекті, зобов'язані користуватися рукавичками, а також зняти з себе всі ювелірні прикраси, щоб не пошкодити ними папір. До кожного японського фахівця приставлений служитель Ватикану, щоб проконтролювати виконання цих правил.

Зрозуміло, процес сканування дуже довгий і кропіткий. Якщо на кожні 3000 документів витрачатимуть по 4 роки, то всю бібліотеку вдасться оцифрувати лише через 109 років. Очікується, що «в цифрі» вся бібліотека Ватикану буде важити близько 43 квадрильйонів байт і записана вона буде на дублюючі носії інформації. Якщо один з них виявиться пошкоджений - інформацію можна буде відновити з резервних копій.

Немає коментарів:

Дописати коментар