6 лютого
кожного року відбувається вшанування
барменів по всьому світу. Міжнародний день бармена святкується в цей день не випадково. 6 лютого –
День святого Аманда, апостола,який вважається покровителем виноробів ,
пивоварів, рестораторів та барменів.
Сама діяльність
барменів сягає витоками в Америку, коли йшла «золота лихоманка». В той час
торгівля здійснювалася у кожному поселенні. Щоб привернути увагу більшої
кількості клієнтів, стали продавати крім основних продуктів і алкоголь.
Незабаром дотепні господарі торгових точок розділили торгову зону на дві
ділянки. В одному з них йшла торгівля, а в іншому організовувалася територія
для відпочинку, яке в майбутньому стали називати баром.
Назва професії
походить від англійського мови, а точніше від кількох слів: bar і man. Дослівний
переклад означає «людина, що працює за барною стійкою».
Деякі вважають, що ця трудова діяльність досить проста і не вимагає ніяких спеціальних знань. З цим твердженням можна не погодитися, тому що професіонал у цій справі повинен володіти не тільки приготуванням різноманітних напоїв і коктейлів, але і добре знати призначення кожного найменування посуду. На бармена покладається обов'язок красиво і гармонійно оформити виготовлений напій, володіти навичками сервіровки, контролювати запаси продуктів, готувати звітні документи. Прийнято вважати, що бармен пов'язаний тільки з алкогольною продукцією, але це не так. Він також повинен вміти смачно приготувати гарячий шоколад, каву і чай.
Деякі вважають, що ця трудова діяльність досить проста і не вимагає ніяких спеціальних знань. З цим твердженням можна не погодитися, тому що професіонал у цій справі повинен володіти не тільки приготуванням різноманітних напоїв і коктейлів, але і добре знати призначення кожного найменування посуду. На бармена покладається обов'язок красиво і гармонійно оформити виготовлений напій, володіти навичками сервіровки, контролювати запаси продуктів, готувати звітні документи. Прийнято вважати, що бармен пов'язаний тільки з алкогольною продукцією, але це не так. Він також повинен вміти смачно приготувати гарячий шоколад, каву і чай.
До міжнародного дня бармена працівниками відділу документів з економічних,
технічних, природничих та
сільськогосподарських наук підготовлена книжкова виставка. На виставці
представлені навчальні посібники з
організації обслуговування ресторанного господарства, організації барної
справи, а також посібники , які містять рецепти приготування алкогольних і
безалкогольних напоїв. Особливу цікавість викликає репринтне видання книги «Винокуръ,
пивоваръ, медоваръ, водочной мастеръ, квасник, уксусник
и погребщикъ» 1792 року видання і книга чеського автора Б. Реймана «Ни капли
алкоголя» про безалкогольні бари Чехії.
Запрошуємо
користувачів бібліотеки ознайомитись з книжковою виставкою.
Література:
Архіпов, В. В. Організація
ресторанного господарства [Текст] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / В. В.
Архіпов. - 2-ге вид., переробл. та допов. - Київ : Центр учбової літератури,
2010. - 279 с.
Бары и рестораны.
Техники обслуживания [Текст] / пер. М. В.
Павловой. - Ростов-на-Дону : Феникс,2002.-351c.
Беляева, А. М. Энциклопедия
ресторанного бизнеса [Текст] / А. М. Беляева. - Донецк : БАО, 2009. - 543, [8]
л. ил. с. : ил. - Библиогр.: с. 537.
Ваше здоровье!
[Текст] : энцикл. напитков / [сост. В. Н. Иванчук ; ред. Т. А. Бебякова]. -
Киев : [б. и.], 1994. - 364, [1] с.
Головач, В. В. Шахрайство в ресторані та як з ним боротися ( продовження) .
Шахрайство барменів [Текст] / В. В.
Головач // Економіка. Фінанси. Право. - 2011. - № 1. - С. 32-34.
Калашников, А. Ю. Кафе, бары и
рестораны: организация, практика и техника обслуживания [Текст] / А. Ю.
Калашников. - Москва : Проспект, 2006. - 378, [1] с.
Кучер, Л. С. Бармен. Базовый
уровень [Текст] : [учебник] / Л. С. Кучер, Л. М. Шкуратова. - Москва :
Академия, 2011. - 62, [1] с.
Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства [Текст] : підручник / [авт. кол.: А. А. Мазаракі та ін.] ; за
заг. ред. Н. О. П'ятницької ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Київ : Кондор,
2012. - 556 с.
Оробейко, Е. С. Организация обслуживания:
рестораны и бары [Текст] : учеб. пособие для образоват. учреждений сред.
профобразования / Е. С. Оробейко, Н. Г. Шредер. - Москва : Альфа-М : ИНФРА-М,
2006. - 319 с.
Немає коментарів:
Дописати коментар