Translate

вівторок, 25 червня 2024 р.

Календар інформує

                                          


                                     26 червня — День народження зубної щітки

Вперше масовий випуск зубних щіток організував англієць Вільям Едіс 26 червня 1780 року. Тому ця дата тепер знаменує День народження зубної щітки.

                                          Історія народження зубної щітки

Але цей нескладний засіб гігієни був винайдений набагато раніше. Перші згадки про зубну щітку було знайдено в історії країн

Стародавнього Сходу. Вони мали вигляд палички, виготовленої з дерев, які містять ефірну олію, з одного боку загострені, а з іншого – розмочені. Через деякий час китайці додумалися прикріпити до бамбукової палички щетину сибірської свині.

У Європі зубна щітка стала популярною в середині XVII ст. У 1840 році Франція та Німеччина почали випускати засоби для чищення зубів, форма яких була більш схожа на сучасну.

Мікробіолог із Франції Луї Пастер висловив думку, що більшість зубних хвороб викликають мікроби, які розмножуються на вологій натуральній щетині. Коли у 1938 році було винайдено нейлон, натуральне волокно у пристрої було замінене на синтетичне.
                                          

                                                      


                                            Цікаві факти про зубну щітку

  —  1959 рік запам’ятався появою у Швейцарії першої електричної зубної щітки.
  —  У Німеччині споруджено пам’ятник засобу гігієни, висота якого сягає 6 м.
  —  Результати голосування американців щодо винаходів, без яких не змогли б вони прожити, довели, що пристрій для чищення зубів посів почесне перше місце.



          


      29 червня – Міжнародний день тропіків та Всесвітній день промислового дизайну.

2016 року ООН вирішила заснувати Міжнародний день тропіків. Цим днем підкреслюється не лише важливість регіону, а й привертається увага до низки проблем – від економічних до екологічних.
На тропічні регіони припадає 40% всієї території світу, приблизно 80% біологічних видів планети, значна частина її мов і культур. У тропіках проживає понад 800 мільйонів людей. Згідно з прогнозами, до 2050 року в тропічній зоні проживатиме близько половини населення планети.

Станом на 2018 рік майже 20% людей в тропіках не мають доступу до джерела чистої води, а 30% тамтешнього населення недоступні надійні джерела електроенергії. Це не дозволяє закачувати воду для посівів, не дає можливості дітям вчитися після настання темряви, викликає проблеми з доступом до інтернету, живленням систем охолодження та здійсненням економічної діяльності, якщо вона стосується електронних систем, безготівкових розрахунків тощо.



Міжнародний день промислового дизайну (World Industrial Design Day) відзначають по всьому світі 29 червня. Саме 29 червня 1957 року було засновано Міжнародну організацію дизайну (WDO), що була зацікавлена у захисті промислового дизайну, поширенні знань у цій сфері. Після появи WDO було введено професійне свято для дизайнерів всього світу.
 
                                           Що таке Промисловий дизайн?

Промисловий дизайн пов’язаний із проектуванням. Усе, чим ми зараз користуємося у побуті, було розроблено дизайнерами минулого. Отже, професія промислового дизайнера полягає у тому, щоб зробити життя людей легшим, комфортнішим та безпечнішим.

Найголовніше у промисловому дизайні – багатофункціональність предметів, що створені для масового виробу. Це можуть бути побутові речі, транспорт, предмети інтер’єру. Промисловий дизайн може бути різним. До групи «А» входять проєкти із розробки транспортних засобів, до групи «Б» – предмети, які можуть бути корисними у побуті.


Приклади творів промислового дизайну

  • Тонометр
  • Ноутбук
  • Блендер
  • Диван-трансформер
  • Кулькова ручка тощо


                                    


                         30 червня відзначається Міжнародний день астероїда.

 Дата була ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН у відповідь на звернення Асоціації дослідників космосу з пропозицією святкування річниці Тунгуського феномена.

Цікаво, що до групи ініціаторів святкування дня астероїда у 2014 році увійшов гітарист групи Queen Брайан Мей, який також є видатним астрофізиком.

Вчені NASA розробили програму, яка дозволяє стежити за навколоземними об’єктами, що загрожують планеті. Спільно з Європейським космічним агентством вони створюють проєкт запуску апарату DART з метою зміни траєкторії супутника астероїда 65803 Дідимос. Якщо у людей з’явиться можливість зрушувати малі космічні тіла з їхніх орбіт, це відкриє спосіб запобігання всесвітньої катастрофи.

Метою призначення цього свята є привернення уваги до астероїдів, які постійно несуть загрозу людству, та заходам, покликаним вберегти майбутнє планети від глобальної катастрофи.