Translate

вівторок, 15 липня 2014 р.

Сонячні електростанції спускають на воду

Інженери знаходять революційні способи розміщення сонячних батарей.
 Елегантне рішення проблеми дефіциту земель продемонстрували Японія і Індія, розмістивши електростанції на воді, повідомляє Forbes. 

Ідея спуску на воду сонячних ферм виникла у Японії, яка після аварії на атомній станції "Фукусіма-1" в березні 2011 року відчула різкий брак альтернативних джерел енергії. Країні потрібно було два роки після катастрофи і $ 275 млн, щоб сконструювати першу і поки єдину велику плавучу електростанцію Kagoshima Nanatsujima Mega Solar Power Plant. Ця 70-мегаваттна сонячна ферма розташована в океані, біля берегів південно-західного острова Кюсю. Вона складається з 290 000 панелей, що займають площу 1,27 млн ​​квадратних метрів, і здатна генерувати достатньо електроенергії для забезпечення 22000 домогосподарств.

Минулого тижня індуси оголосили про появу у них власних ноу-хау, за допомогою яких вони зможуть реалізувати аналогічний проект вчетверо дешевше - за $ 64-72 млн. Свою сонячну ферму Індія має намір розмістити на декількох прісноводних озерах південно-західного штату Керала.

Сонячні плани Індії
Якщо енергетичну ситуацію Японії можна назвати скрутною, то у Індії вона відчайдушна - близько 400 млн індусів досі живуть без електрики. Новообраний прем'єр-міністр Нарендра Моді оголосив сонячну енергетику пріоритетним напрямком, і пообіцяв електрифікувати з її допомогою кожен будинок.
Сонячні ферми Індії виконують подвійну функцію. Крім виробництва енергії, вони допомагають зберігати водні ресурси від висихання в спекотні місяці літа. У березні нинішнього року Нарендра Моді запустив в штаті Гуджарат 1-мегаваттний пілотний проект Canal Solar Power Project по покриттю фотогальванічними панелями 750-метрової ділянки іригаційного каналу. Очікується, що цей енергогенеруючий ковпак буде щорічно запобігати випаровування 9000 тонн води, призначеної для зрошення сільськогосподарських полів.

Плавуча сонячна електростанція Індії, як і японська, згідно з проектом, займає площу 1,27 млн ​​квадратних метрів, проте являється менш потужною. Її потенціал буде обмежений 50 мегаватами енергії на рік.
Ідея, що лежить в її основі, проста - сонячні панелі розмістять на поверхнях озер на нерухомо зафіксованих платформах, які не будуть розгойдуватися на хвилях і коливатися від сильних поривів вітру.


Шлях у космос 
Земна орбіта вважається ідеальним місцем для розміщення сонячних ферм. Тільки в космосі фотоелементи зможуть розкрити повний потенціал своїх можливостей, отримавши цілодобовий доступ до сонячних променів.

Щоб вивести електростанцію на орбіту і змусити її працювати, належить вирішити кілька проблем - здешевити доставку в космос важких вантажів, удосконалити технології складання масштабних конструкцій в умовах невагомості, а також придумати ефективний спосіб бездротової передачі енергії на великі відстані, що представляється найскладнішим викликом.
Японське космічне агентство JAXA обіцяє ввести в експлуатацію космічну сонячну ферму в найближчі 25 років. Згідно дорожній карті JAXA, сонячна ферма потужністю 1 гігават в 2030-х роках розміститься на відстані 36 000 км від Землі. Збирану в космосі енергію вона буде передавати на планету у формі лазерного променя або мікрохвиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар