Translate

понеділок, 21 липня 2014 р.

Україна піднялася у світовому рейтингу розвитку інновацій

За останній рік Україна за рівнем розвиненості інновацій піднялася у глобальному рейтингу на вісім позицій і опинилася на 63-му місці серед 143 держав світу, розташувавшись в списку між Бахрейном і Йорданією, повідомляє Капитал

Такі дані сьомого щорічного звіту "Global Innovation Index 2014", підготовленого міжнародною бізнес-школою INSEAD, Корнельського університету і Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.

Згідно з підсумками дослідження, четвертий рік поспіль звання найбільш інноваційної країни світу утримує Швейцарія, чиє значення індексу в поточному рейтингу склало 64,8 бала.
Трійку держав з найвищим ступенем розвитку інновацій, як і в 2013 р., доповнили помінявшись місцями в світовому списку за 2014 Великобританія (62,4) і Швеція (62,3). Варто відзначити, що європейські країни окупували сім з десяти рядків глобального рейтингу. Конкуренцію в топ-10 рейтингу їм змогли скласти лише США (60,1), Сінгапур (59,2) і Гонконг (56,8), що виявилися на шостому, сьомому та десятому місцях відповідно.

Водночас надзвичайно низькі показники в галузі розвитку інноваційних технологій демонструють Ємен (19,5), Того (17,7) і Судан (12,7), які і розташувалися в самому кінці списку.
У регіональному розрізі найбільшого прогресу в галузі впровадження інновацій у повсякденне життя місцевих жителів домоглися держави Північної Америки (58,1), а найменшого - країни Тропічної Африки (27,5). Що стосується взаємозалежності економічної та інноваційної розвиненості, зазначається: чим вищий дохід країн, тим вище рівень їх інноваційного розвитку.

Значення українського індексу інновацій досягло максимуму останніх чотирьох років і склало 36,3 бала. Цей показник перевищує середнє значення індексу серед держав з рівнем доходу нижче середнього (29,5), але серйозно не дотягує до середньоєвропейського рівня (47,2). Проте варто відзначити високу ефективність інноваційної політики України, за показником якої наша країна розташувалася на 14-му місці серед досліджуваних країн.

Мета дослідження - оцінити ступінь інноваційної розвиненості країн світу. В цілому рівень розвитку інновацій формується шляхом оцінки 81 показника, об'єднаного в сім компонентів індексу: інститути; людський капітал та дослідження; інфраструктура; рівень розвитку ринку; рівень розвитку бізнесу; результати у сфері знань і технологій; результати в області творчості. Чим вище значення індексу, тим більш розвиненим в інноваційному плані є держава. Окремо наукові експерти оцінюють ефективність проведеної державою політики в галузі інновацій. Її показник формується шляхом співвідношення значень інноваційних результатів і інноваційних витрат.

Немає коментарів:

Дописати коментар