Translate

суботу, 20 червня 2015 р.

Держава та волонтери розпочали впровадження в Україні системи надання електронних послуг
Результат спільної роботи держави та волонтерів – портал державних послуг iGov.org.ua презентовано під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 16 червня 2015 року, повідомляє сайт uacrisis.org

 Як розповів Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації Президента України, Закон «Про адміністративні послуги» був прийнятий ще у 2012 році, і запровадженням займалося Міністерство економічного розвитку, проте портал не був запущений. Але громадянське суспільство і бізнес активно долучилися до розбудови он-лайн послуг в Україні та створення конкретних ресурсів. Це модель, коли громадяни долучаються до створення інформаційних ресурсів, а держава бере зобов’язання їх використовувати, не витрачаючи на це державні кошти.

Олександр Риженко, голова Державної агенції з питань електронного урядування пояснив, що перші два етапи розвитку електронних послуг впроваджено. Йдеться про доступ до інформації щодо порядку надання послуг, а також можливість доступу до електронних форм документів. А ось із запровадженням наступних двох етапів є проблеми. Йдеться про те, що установи поки що не готові приймати документи в електронному вигляді. І слід налаштувати повну автоматизацію всіх процедур: інформування, результат, оплата. «Те, що існує нині, це реєстраційний портал, кабінет адміністративних послуг, електронний кабінет платника податків, а також електронні дозволи у будівництві», – пояснив Олександр Риженко.

За словами Дмитра Дубілета, заступника голови правління ПриватБанку, на заклик узяти участь у створенні iGov.org.ua відгукнулося близько тисячі волонтерів -спеціалістів у галузі IT.  На порталі забрано майже всі послуги, які надає наша держава громадянам та бізнесу. 14 послуг вже доступно он-лайн, 47 – планується впровадити у найближчому майбутньому, а 492 послуги опрацьовуються на перспективу. «Нині близько 60 різних державних органів, як центрального рівня, так і місцевого, працюють з нам щодо впровадження своїх послуг», – зазначив Дмитро Дубілет.


Наприклад, мешканці Дніпропетровська відтепер можуть замовити он-лайн таку послугу, як отримання довідки про несудимість. Експерт пояснив, що заміть того, щоб ходити двічі до МВС, а потім ще до відповідної установи, що вимагає цю довідку, достатньо у пошуковій базі порталу знайти цю послугу та заповнити бланк он-лайн.

Також вже доступні деякі послуги в Державному агентстві будівництва та Міністерстві екології України. Протягом наступних місяців планується запустити реєстрацію автомобіля у МРЕВ. Також у планах запровадження послуги он-лайн отримання закордонного паспорту, форми №4 у Міністерстві юстиції Україні тощо.

Якщо громадянин не знайшов необхідну йому послугу в пошуковій базі порталу, можна заповнити відповідну форму, і вона буде додана до порталу. Строк запровадження електронних послуг залежить від готовності самих установ та регіонів до впровадження новітніх технологій.

Керуючий директор Української Асоціації венчурного капіталу і прямих інвестицій (UVCA) Яніка Мерило, в свою чергу, заявила про готовність сприяти у розвитку IT-технологій. «Я хочу зробити так звану «IT-диспетчерську», яка буде прискорювати впровадження зазначених ініціатив, і ми спільними зусиллями створимо український національний G-Store, на кшталт App Store, Google Play, щоб користувачам, як громадянам, так і бізнесу, було зручно дістатися до цих послуг."

Немає коментарів:

Дописати коментар