Translate

неділю, 21 червня 2015 р.

"Розумні" годинники, кавоварки і праски зможуть спілкуватися між собою
В наше життя стрімко входить "інтернет речей"
Ще в 20-х роках XX ст. Нікола Тесла зронив фразу, що "в майбутньому радіо буде перетворено в" великий мозок ", і всі речі стануть частиною єдиного цілого". Сьогодні на наших очах його прогноз збувається: у наше життя стрімко входить "інтернет речей", повідомляє Сегодня.ua

Приблизно шість років тому чисельність пристроїв, підключених до інтернету, але керованих людиною (як то комп'ютери і смартфони), перевищила кількість людей, що користуються всесвітньою павутиною. Найближча перспектива - все більше навколишніх предметів почнуть спілкуватися один з одним без втручання людини.
Не обійдеться і без об'єднуючого всього цього "заліза" програмного забезпечення.
Для загального розвитку відзначимо, що існують й інші назви цього явища: "суцільна комп'ютеризація", "комп'ютеризація середовища", "сенсорні мережі".

Тіло людини.
 Вже зараз дизайнери та інженери працюють над футболками з "розумної тканини", здатної вимірювати параметри середовища (наприклад, вміст вуглекислого газу в повітрі) і зіставляти їх з медичним досьє. Ще один приклад - додаток до слухових апаратів для слабочуючих. Він дозволяє отримати сигнал небезпеки (поліцейська чи пожежна сирена) швидше, ніж якби людина почула їх власними вухами, тому що попередження надходить через радіоканал. Нарешті, згадаємо про всілякі "розумні браслети", які вже добре прижилися серед прихильників бігу  і тренажерів.

Будинок і Побут.
Наступний сегмент "інтернету речей" пов'язаний з обслуговуванням потреб конкретної людини. Вже у багатьох на слуху поняття "розумний будинок". Суть його проста - всі приміщення і комунікації нафаршировані датчиками, пов'язаними між собою дротами і радіоканалами. Дані про температуру і освітленя, фіксація підозрілого руху, протікання води і газу, поява диму - все це фіксується, і мудрі процесори або самі приймають рішення (наприклад, подають сигнал тривоги на пульт охорони, перекривають воду), або просто сигналізують власнику на смартфон.

Ентузіасти вважають, що широке поширення IT вирішить безліч проблем: від підвищення особистого комфорту (холодильник простежить за терміном придатності продуктів, ліки педантично нагадають про графік прийому, портфель підкаже, що господар забув парасольку) до ліквідації пробок на дорогах. Автомобілі отримають можливість узгоджувати зі світлофорами оптимальний трафік і без втручання водія тримати безпечну дистанцію.

Місто.Найбільш ефективні для використання "інтернету речей" комунальні, транспортні, паркувальні відомства, а також служби боротьби з вуличною і побутової злочинністю. Це, по суті, ключові проблеми міського життя, які можна вирішити на основі єдиної системи моніторингу та контролю.

 28 травня в Сан-Франциско відбулася щорічна конференція Google I / O. На ній пошуковий гігант традиційно демонстрував ключові розробки за останній рік. В ході цього заходу Google анонсував амбітні наміри підім'яти під себе всі пристрої "інтернету речей". Інструментом для цього стане операційна система Brillo, призначена для об'єднання не дуже потужних пристроїв (від смартфона до пральної машини) в єдину мережу з підтримкою технологій Google. Brillo стане органічною частиною ОС Android, яка сьогодні керує половиною смартфонів на планеті. Залишилося тільки почекати кінця року, коли стане відомо більше подробиць про амбітний проект.

Немає коментарів:

Дописати коментар