Translate

вівторок, 6 січня 2015 р.


10 найбільших наукових подій 2014 року


2014 став роком багатьох неймовірних звершень, які можуть значно вплинути на науку майбутнього. (За матеріалами Econet.uа)

Астрономія. Керований спуск на комету
12 листопада 2014 відбулася епохальна в історії освоєння Космосу подія. Вперше створений людиною космічний апарат, за допомогою дистанційного керування, був посаджений на поверхню комети.
Космічний апарат Розетта був відправлений у напрямку до комети Чурюмова-Герасименко ще в 2004 році.
Відокремлений від апарату Розетта модуль Філи пропрацював на поверхні комети приблизно шістдесят годин, відправивши на Землю величезну кількість інформації про структуру цього небесного об'єкта.

Генетика. Штучна хромосома дріжджів

У 2014 році наука наблизилася до неймовірно важливого рубежу - створення складного штучного життя згідно з визначеними заздалегідь параметрами. Американські вчені з Нью-Йоркського медичного центру змогли створити хромосому, яка може повноцінно функціонувати в дріжджах.

Робота над цим проектом тривала сім років. Вчені залучили до створення штучної хромосоми сотні студентів з різних країн світу, які фактично вручну збирали 273871 пар основ ДНК. При цьому в справжній хромосомі це число дорівнює 316 667 парам, однак серед них безліч т.зв. «Сміттєвих» та «стрибаючих» генів, які не виробляють будь-яких конкретних білків або викликають неконтрольовані мутації.
В результаті дріжджі з створеною штучно хромосомою стали більш витривалими і стійкими до зовнішніх впливів.

Антропологія. Зустріч з неконтактним племенем
На планеті Земля досі залишилася величезна кількість місць, де ще не ступала нога «білої людини». І значна частина цих незвіданих просторів знаходиться в джунглях Амазонки. Там навіть живе певна кількість так званих «неконтактних» племен - спільнот індіанців, які ніколи не зустрічалися з цивілізованими людьми або свідомо відмовилися від таких зустрічей.
Знайти таке плем'я - це величезна удача для сучасних учених. І в 2014 році їм це вдалося. Зазвичай при виявленні подібних народностей доводиться вести довгу роботу, щоб розташувати їх до себе і змусити пустити в свій світ чужинців. Але цього разу індіанці самі звернулися до влади.
Плем'я, що живе на кордоні Бразилії та Перу, попросило захистити їх від незаконних лісорубів, які почали вирубувати джунглі в місцях проживання цієї народності. Але в даній ситуації для індіанців небезпечно не тільки знищення їх життєвого простору, але й наслідки прямого контакту із зовнішнім світом - потенційні епідемії простих хвороб, грипу або застуди, від яких може загинути значна частина не маючих імунітету до них корінних жителів Амазонії.

Біологія. телепатія
2014 відкрив нову сторінку в науковій суперечці, чи можлива дистанційна передача думок від однієї людини іншій, тобто телепатія. І якщо раніше вона вважалася шарлатанством, то зараз все стало не таким однозначним.
Адже міжнародна група вчених змогла створити технологію, яка дозволяє людям, що знаходяться на відстані один від одного, спілкуватися без слів за допомогою розумових процесів. За час експерименту один учасник перебував у Франції, а інший - в Індії. До їх голів були прикріплені спеціальні пристрої, які можуть зчитувати електроенцефалограму мозку. Згодом ця інформації може бути передана через Інтернет в мозок іншої людини за допомогою роботизованої транскраніальної магнітної стимуляції.
Учасники експерименту  змогли перемовлятися простими словами і поняттями: «Привіт», «Пока», «Добре», «Погано» і т.д. Статистика показує, що число збігів в даному випадку досягає приблизно 90 відсотків.


Хімія. 117-й елемент таблиці Менделєєва
Ще в 2010 році вчені з Росії та США заявили про те, що їм вдалося спільно зафіксувати новий хімічний елемент. Однак, згідно з науковими правилами, подібне відкриття зобов'язані підтвердити дві незалежні групи. На це знадобилося чотири роки. І лише в травні 2014 існування унунсептію (тимчасова назва елемента) було офіційно визнано науковим співтовариством.
Цікаво, що існування 113, 115 і 118 елементів, відкритих в Об'єднаному інституті ядерних досліджень в Дубні (там же, де відкрили і унунсептій), поки що незалежними дослідниками не доведено.

Астрономія. Екзопланета розмірами із Землю
Не перше десятиліття астрономи по всьому світу вивчають віддалені сонячні системи в пошуках планет, які за всіма параметрами були б схожі на Землю. Однак майже з двох тисяч відомих на даний момент екзопланет лише одна відповідає цим вимогам.
Екзопланеа Kepler-186 f (на честь орбітального телескопа Кеплер) знаходиться на відстані 492 світлових роки від Землі. Про її відкриття стало відомо навесні 2014 року. Kepler-186 f була виявлена разом з чотирма іншими планетами, які крутяться навколо зірки Kepler-186. Але лише цей об'єкт за розмірами схожий з Землею, правда, не повністю, він має радіус на 10 відсотків більше, ніж радіус нашої планети.
Попередні дані говорять, що на Kepler-186 f можливе життя. Однак даних, які вчені знають про цю планету, недостатньо для того, щоб заявити це однозначно.

Археологія. Найбільший у світі динозавр
Навесні 2014 палеонтологи під час розкопок в Аргентині виявили скам'янілості гігантського динозавра, найбільшого доісторичного ящера і, можливо, найбільшу тварину, яка коли-небудь жила на Землі.
Гігантський плазун мав розміри до 40 метрів в довжину і 20 - у висоту, у порівнянні як семиповерхова будівля. Вага динозавра становила 77 тонн, що приблизно дорівнює масі чотирнадцяти слонів.
Новий вид динозаврів отримав назву Dreadnoughtus schrani. Вважається, що ці ящери жили на Землі 66-88 мільйонів років тому.

Вірусологія. Ожилий вірус віком 30 тисяч років
У вічній мерзлоті Сибіру вчені час від часу знаходять замерзлих мамонтів. У перспективі це дає можливість одного разу клонувати дану тварину, щоб повернути до життя давно вимерлий вид. Однак в 2014 році вченим вдалося в буквальному сенсі воскресити форму життя, яка мешкала в Сибіру 30 тисяч років тому.
Мова йде про гігантський вірус Pithovirus sibericum, який був знайдений вченими в льодах Колимської низовини. Дослідження показали, що цей тип вірусів паразитує на амебах, а тому абсолютно нешкідливий для людини та інших великих тварин.
В результаті досліджень вченим вдалося навіть повернути до життя цей древній вірус, який пробув у замороженому стані приблизно тридцять тисяч років. Цікаво також, що це найбільший в історії описаний вченими вірус.

Біологія. Паралізований щур знову почав ходити
2014-й рік приніс надію мільйонам людей, які назавжди прикуті до інвалідних колясок. Адже вчені заявили, що навіть максимально пошкоджений спинний мозок - це ще не остаточна гарантія, щоб ви ніколи більше не зможете ходити.
Приводом для оптимізму можуть стати результати досліджень, в рамках яких швейцарські вчені спочатку повністю перерізали посередині спинний мозок щура, а потім знову навчили його ходити. Вони вживили гнучкі електроди в хребет гризуна трохи нижче лінії розрізу, а потім адаптували параметри переданого таким чином електричного імпульсу до нервової системи тварини.
В результаті щур зміг не тільки бігати, але навіть долати різні перешкоди, в тому числі, підніматися по сходах. Вчені обіцяють розпочати подібні експерименти на людях влітку 2015 року.

Фізика. Доказ існування Великого Вибуху
Завдяки блокбастеру «Інтерстеллар», в 2014 році одним з найпопулярніших стало слово «гравітація». Тим більше що й самі фізики здійснили в цьому напрямку серйозний науковий прорив. Вони виявили гравітаційні хвилі, які є прямим доказом теорії Великого вибуху.

Відповідно до прийнятої зараз інфляційної моделі розширення Всесвіту, приблизно 13,7 мільярда років тому стався так званий Великий Вибух - практично миттєве розростання зародка Всесвіту від нуля до величезних величин. Однак таке розширення повинно було залишити певний сигнал в реліктовому мікрохвильовому випромінюванні, яке по суті є «відлунням» Великого Вибуху.
У 2014 році в рамках проекту BICEP2 були знайдені гравітаційні хвилі, які є непрямими слідами згаданого вище сигналу і, отже, доказом космічної інфляції.

Немає коментарів:

Дописати коментар