Translate

понеділок, 12 лютого 2018 р.

Наші виставки




6 лютого  кожного року відбувається вшанування  барменів по всьому світу. Міжнародний день бармена святкується в цей день не випадково. 6 лютого – День святого Аманда, апостола,який вважається покровителем виноробів , пивоварів, рестораторів та барменів. 
Сама діяльність барменів сягає витоками в Америку, коли йшла «золота лихоманка». В той час торгівля здійснювалася у кожному поселенні. Щоб привернути увагу більшої кількості клієнтів, стали продавати крім основних продуктів і алкоголь. Незабаром дотепні господарі торгових точок розділили торгову зону на дві ділянки. В одному з них йшла торгівля, а в іншому організовувалася територія для відпочинку, яке в майбутньому стали називати баром.
Назва професії походить від англійського мови, а точніше від кількох слів: bar і man. Дослівний переклад означає «людина, що працює за барною стійкою».
Деякі  вважають, що ця трудова діяльність досить проста і не вимагає ніяких спеціальних знань. З цим твердженням можна не погодитися, тому що професіонал у цій справі повинен володіти не тільки приготуванням різноманітних напоїв і коктейлів, але і добре знати призначення кожного найменування посуду. На бармена покладається обов'язок красиво і гармонійно оформити виготовлений  напій, володіти навичками сервіровки, контролювати запаси продуктів, готувати звітні документи. Прийнято вважати, що бармен пов'язаний тільки з алкогольною продукцією, але  це не так. Він також повинен вміти смачно приготувати гарячий шоколад, каву і чай.
 До міжнародного дня бармена працівниками відділу документів з економічних, технічних, природничих  та сільськогосподарських наук підготовлена книжкова виставка. На виставці представлені  навчальні посібники з організації обслуговування ресторанного господарства, організації барної справи, а також посібники , які містять рецепти приготування алкогольних і безалкогольних напоїв. Особливу цікавість викликає  репринтне видання книги «Винокуръ, пивоваръ,  медоваръ, водочной мастеръ, квасник,  уксусник и погребщикъ» 1792 року видання і книга чеського автора Б. Реймана «Ни капли алкоголя» про безалкогольні бари Чехії.
Запрошуємо користувачів бібліотеки ознайомитись з книжковою виставкою.

 Література:
Архіпов, В. В. Організація ресторанного господарства [Текст] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / В. В. Архіпов. - 2-ге вид., переробл. та допов. - Київ : Центр учбової літератури, 2010. - 279 с. 

Бары и рестораны. Техники обслуживания [Текст] / пер. М. В. Павловой. - Ростов-на-Дону : Феникс,2002.-351c.

Беляева, А. М. Энциклопедия ресторанного бизнеса [Текст] / А. М. Беляева. - Донецк : БАО, 2009. - 543, [8] л. ил. с. : ил. - Библиогр.: с. 537. 

Ваше здоровье! [Текст] : энцикл. напитков / [сост. В. Н. Иванчук ; ред. Т. А. Бебякова]. - Киев : [б. и.], 1994. - 364, [1] с. 

Головач, В. В.  Шахрайство в ресторані та як з ним боротися ( продовження) . Шахрайство барменів [Текст] / В. В.  Головач // Економіка. Фінанси. Право. - 2011. - № 1. -  С. 32-34. 

Калашников, А. Ю. Кафе, бары и рестораны: организация, практика и техника обслуживания [Текст] / А. Ю. Калашников. - Москва : Проспект, 2006. - 378, [1] с. 

Кучер, Л. С. Бармен. Базовый уровень [Текст] : [учебник] / Л. С. Кучер, Л. М. Шкуратова. - Москва : Академия, 2011. - 62, [1] с. 

Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства [Текст] : підручник / [авт. кол.: А. А. Мазаракі та ін.] ; за заг. ред. Н. О. П'ятницької ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - Київ : Кондор, 2012. - 556 с. 

Оробейко, Е. С. Организация обслуживания: рестораны и бары [Текст] : учеб. пособие для образоват. учреждений сред. профобразования / Е. С. Оробейко, Н. Г. Шредер. - Москва : Альфа-М : ИНФРА-М, 2006. - 319 с. 

Ростовський, В. С. Барна справа [Текст] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / В. С. Ростовський, С. М. Шамян. - Київ : Центр учбової літератури, 2011. - 394,[1]

Немає коментарів:

Дописати коментар