Translate

суботу, 12 вересня 2015 р.


Сонячна енергія даром

В Вашингтоні стрімко набирає популярність встановлення сонячних батарей на дахи будинків. Причому, доступні нові технології не тільки заможним громадянам. На будинки бідних жителів панелі встановлюють зовсім безкоштовно. На сонячну енергію переходять цілі квартали, повідомляє econet.ua         

Квартал з милозвучною назвою «Південні будинки і сади» на південному сході Вашингтона вважається неблагополучним. Білі громадяни сюди заїжджають рідко, а населення, в основному, афроамериканці, зовсім невисокого статку. І тим дивніше бачити на типових двоповерхових таунхаусах новенькі сонячні панелі.

"Я дуже задоволена. Мій рахунок за електрику просто звалився. Я тепер плачу 40 доларів на місяць. А раніше було 200", - говорить тилан Фелдер, мешканка кварталу.

Сонячні панелі жителям кварталу поставили за рахунок коштів мерії Вашингтона. Умови участі у міській програмі - дохід не повинен перевищувати 50 з половиною тисяч доларів на сім'ю з 3 чоловік або 60 000 на чотирьох.

Поки бізнес по установці сонячних батарей у Вашингтоні тільки формується. За оцінкою Атта Кайраша, цього року в американській столиці буде встановлено всього 1200 систем. У Каліфорнії, наприклад, на порядок більше. Але попит зростає. На 30% на рік по всій країні, а у Вашингтоні він може подвоїтися в наступному році.

Програма фінансується за рахунок платежів компаній, що забруднюють навколишнє середовище. І витрати нинішні повинні привести до багатомільйонної економії в майбутньому. Мерії не доведеться витрачатися на дотації на комунальні платежі бідним родинам, дорогу електрику і відновлення стану екології. Плюс нові робочі місця та інноваційні технології. Таке ось сонячне майбутнє.

Варто відзначити, що в наступному році влада Вашингтона має намір запустити програму підтримки компаній малого та середнього бізнесу, які хочуть встановити сонячні батареї на своїх будівлях. Крім того, в столиці повинен стартувати проект з оснащення такими панелями дахів муніципальних і навіть федеральних будівель. А це перетворить місто на велику екологічно чисту сонячну електростанцію.

Немає коментарів:

Дописати коментар