Translate

середу, 25 червня 2014 р.

Сонячна енергія в домашніх умовах

Фольга, дзеркала, пластиковий або дерев'яний каркас - ось, мабуть, і все, що вам знадобиться для отримання сонячної енергії. Молоді українські винахідники пропонують в домашніх умовах створити сонячні концентратори, повідомляє ntdtv.ru

Це - сонячний концентратор. Його потужність - півтора кіловата. А температура в точці фокусування - більше 100 градусів. І навіть стояти біля цієї конструкції в похмурий день - жарко.

Микола Кристенко, винахідник: «Це - параболічне дзеркало. Воно відображає промені в одну точку простору і концентрує там енергію. Туди можна поставити теплообмінники і нагрівати щось ».

Принцип роботи вкрай простий - у точці фокусування, а це, як правило, в центрі, потрібно розмістити об'єкт, який необхідно нагріти і направити установку до світла.

На створення цієї установки пішло кілька годин - хлопці обклеїли супутникову тарілку світловідбиваючої стрічкою. А над іншою конструкцією довелося потрудитися довше.

Станіслав Джеріхов, винахідник: «Тут кожне кільце дзеркал знаходиться під різним кутом для того, щоб падаюче світло кожне кільце збирало приблизно в одну точку».

За допомогою таких установок приватні будинки можна зробити більш незалежними. А якщо поставити приймач для перетворення сонячної енергії в електричну, то економія буде суттєвою. Адже поки що практично всі розробки в області сонячної енергетики в Україні виробляються у промислових масштабах.

Ігор Кирильчук, член журі: «Роботи досить добре підготовлені. І вони досить пророблені для практичного впровадження ».

Сьогодні в Україні на сонячну енергетику припадає 0,1% від усіх джерел енергії. І хлопці сподіваються, що їхні розробки зроблять альтернативні джерела енергії більш затребуваними. Креслення та інструкції до цих сонячним концентраторам юні розробники викладуть в Інтернет.

Немає коментарів:

Дописати коментар