Translate

суботу, 21 червня 2014 р.

Технології, в існування яких складно повірити

Як ви розумієте, вмістити в один список всі технології, поява яких може змінити світ, досить важко. Ми хочемо і літаючі автомобілі, і термоядерний синтез, і телефони з папір завтовшки. Рано чи пізно все буде, повідомляє Hi-news.ru

Штучні зябра
Винахідники довго намагалися створити підводний дихальний апарат, який не зберігав би кисень, а витягував його з води, подібно зябрам. Ізраїльський винахідник Алон Боднер підійшов до мети ближче інших.

Пристрій під назвою LikeAFish працює з використанням центрифуги, яка знижує тиск води в герметичній камері. Оскільки у воді міститься зовсім небагато кисню, пристрій повинен пропускати близько 190 літрів на хвилину, щоб звичайна людина комфортно дихала. Незважаючи на це, єдиним реальним бар'єром для реалізації залишається розмір і вага, проте пристрій цілком можуть взяти на озброєння військові в найближчі кілька років.


Сільськогосподарські роботи 
Массачусетський технологічний інститут включив Агрокультурні, або сільськогосподарські роботи в список десяти найбільш перспективних технологій, поряд з редагуванням генома і гнучкими роботами.

Одна бостонская компанія, яка зібрала майже 8 мільярдів інвестицій в 2011 році, розробила робота, який, за її твердженням, може виконувати 40% ручної праці, підміняючи працівників ферми. Японська дослідницька компанія розробила робота, який робить стереоснимки суниці, щоб визначити її стиглість, перш ніж зібрати. У MIT є сад помідорів чері, який обслуговується невеликою командою роботів, обладнаних відеосенсорами. Звичайно, основний плюс роботів-працівників у тому, що вони можуть працювати цілодобово і не втомлюються.


Гнучкі «паперові» комп'ютери і телефони
У початку 2013 року європейська компанія Plastig Logic представила продукт під назвою Papertab. Це щось середнє між «папером» і «планшетом», але при цьому повнофункціональний планшетний комп'ютер з сенсорним екраном, не просто тонкий, мов паперовий лист, але і такий же гнучкий. Компанія вважає, що такі машини стануть популярними через п'ять-десять років, оскільки можуть бути недорогими і інтерактивними. Користувач може розкласти кілька таких, працюючи над одним проектом за допомогою різних медіасервісів.

Спільний проект двох американських і канадських університетів охрестили Paperphone (паперовий телефон)
Пристрій являє собою звичайний смартфон за розмірами, з 3,7-сантиметровим дисплеєм, але знову ж, тонке і гнучке. Користувачі можуть задавати команди «згинав жестами». Коли пристрій не використовується, воно не споживає енергію, і його значно важче пошкодити, ніж звичайний телефон.


Регенерація зубів
Ми часто говоримо про регенерацію частин людського тіла, але здебільшого це відноситься до наукової фантастики. Хоча  багато видів тварин здатні повністю вирощувати втрачені частини, навіть мозок. Давно відомо, що алігатори здатні вирощувати втрачені зуби, але у них цей процес, як і годилося, ціклічний: з такою ж періодичністю змія скидає шкіру. Не так давно вчені самі себе переконали: зуб алігатора виростає автоматично, щоб замінити втрачений. Це дуже важливо, оскільки структура алігаторових зубів схожа на нашу.

Проблема полягала в тому, що внутрішні області зубів містять живу тканину, відому як пульпа, що не відростає. Однак, є кілька рішень. По-перше, це стовбурові клітини: ще в 2012 році, в листопаді, Університет штату Юта підтвердив в лабораторних умовах, що стовбурові клітини можна змусити виробляти потрібні тканини і структуру зубів. По-друге, вплив звичайного лазера може стимулювати зростання зубних тканин.



Голографічне телебачення
Хоча телебачення ультрависокої чіткості розвивається повним ходом, насправді, в невеликий екран (навіть двометровий) не втиснути багато пікселів. Хіба що наступне покоління телевізорів не володітиме візуальної зоною взагалі. Можливо, вся кімната стане телевізором - голографічні дисплеї активно розробляються.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту створили чіп, який може підтримувати голографічний дисплей в 50 гігапікселів в секунду - цього достатньо, щоб симулювати об'єкт реального світу. Але не поспішайте радіти - ця технологія навряд чи незабаром з'явиться на масовому ринку, оскільки коштує вона шалених грошей. Глава об'єктно-орієнтованої медіагрупи MIT Майкл Бов вважає, що голографічні телевізори не з'являться раніше, ніж через десять років, за ціною сучасних плоских телевізорів. Інша компанія - Provision - створила недорогий голопроектор, який проектує 45-сантиметрову картинку. Мета компанії - створити проектор розміром з тостер, який буде здатний візуалізувати зображення до двох метрів.


Бездротова електрика
Поняття бездротової електроенергії з'явилося набагато раніше, ніж можна було б подумати: Нікола Тесла міг удосконалити свою найважливішу технологію століття тому, якщо б він був біль везучим. Хто знає, якби він ще трохи постарався, бездротова енергія вже була б доступна. У кожному разі, її немає, і вчені всього світу б'ються в спробах передати електрику хоча б на десяток метрів по повітрю. Та що там - і три метри вже добре.

Окремий плюс цього напрямку - бездротова зарядка. Компанії на зразок Witricity і Qualcomm дуже довго намагаються розробити електричні «хаби», які живили б всю техніку у вас вдома. Прототип першої компанії називається Prodigy і базується на дослідженні фізика Марина Солжачіча . Система працює, використовуючи той факт, що певні частоти електромагнітних хвиль полегшують передачу енергії, і два об'єкти, що резонують на цій частоті, можуть легко обмінятися електроенергією, навіть якщо вони знаходяться на дистанції і зроблені з металу. Якщо технологію доведуть до розуму, можливо, вона врятує нас від дротів.


Надшвидкісні маглеви
Потяги на магнітній левітації, або маглеви, перебували в розробці вже давно - і проекти з їх будівництва вже почалися. У Японії, наприклад, планують до 2045 року пустити маглеви по всьому місту, здатні розганятися до 480 км / ч. Ці поїзди їздять без коліс - а значить і без тертя. Маглеви парують над дорогою, утримувані електромагнітним полем. І хоча японська модель вражає, одна компанія в маленькому місті Колорадо хоче позбутися ще одного бар'єру, що заважає розгону: опору вітру.

Справедливості заради відзначимо, що усунення цього фактора не піднімає ставки до небес. Деріл Остер з ET3 каже, що концепція його компанії Evacuated Tube Transport - це майбутнє транспорту. Їх трек являє собою вакуумну трубу, що дозволяє розганяти капсули до 6500 км / год і при цьому даючи пасажирам гравітаційне навантаження, порівняне з неквапливою їздою. Через всю країну можна проїхати менш ніж за годину. ET3 побудували прототип капсули і, напевно, до цих пір шукають підходящу ділянку, щоб побудувати першу трубу.


Робочий реактор термоядерного синтезу
Ядерний поділ (процес, при якому атомні електростанції виробляють енергію) набагато простіше контролювати, ніж ядерний синтез (процес, при якому горить сонце). Невеликі термоядерні реактори вже були побудовані, але толку від них поки немає - не ті масштаби. Консорціум із семи партнерів (США, Європа, Росія, Китай, Японія, Південна Корея та Індія) вибрав місце у Франції для будівництва першого робочого термоядерного реактора. І поки він будується, а це не менше десяти років, ядерний синтез стає чистішим і дає в три-чотири рази більше енергії, ніж поділ.

Проект називається ITER, Міжнародний термоядерний експериментальний реактор, і це друга за величиною міжнародна наукова спроба щось зробити в кооперації (поступається тільки Міжнародної космічної станції). Реактор буде використовувати магнітне поле у ​​формі пончика, щоб утримати гази, температура яких сягатиме тих, що в ядрі Сонця - понад 150 мільйонів градусів за Цельсієм. Планується, що реактор буде виробляти в 10 разів більше енергії, ніж споживати.

Немає коментарів:

Дописати коментар