Translate

вівторок, 27 серпня 2024 р.

29 серпня – День народження мотоцикла

                                      
Цікаве свято відзначають 29 серпня всі шанувальники байків – День народження мотоциклу.

                                               Історія створення мотоцикла

                                               Перший мотоцикл Готліба Даймлера

Цей двоколісний транспортний засіб був розроблений німецькими винахідниками Готлібом Даймлером та Вільгельмом Майбахом у 1885 році. З 1872 року Даймлер працював над розробкою двигуна внутрішнього згорання у фірмі Отто. А вже пізніше разом з Майбахом заснував власну компанію. Винахідникам вдалося створити двигун, протестувати агрегат на серії випробувань. Але не вистачало машини, на яку такий двигун було б можна встановити.

                           Повозка для верхової їзди з керосиновим двигуном

Отже, Даймлер та Майбах вирішили використати велосипед. Саме він і був запатентований 29 серпня 1885 року як «Повозка для верхової їзди з керосиновим двигуном». Цей велосипед мав раму з дерева, ремінну передачу та одноциліндровий двигун потужністю 0,5 к. с. і об’ємом 264 куб. см. Прототип сучасного мотоцикла міг розвивати швидкість 12 км на годину.

                                                 П’єр Мішо та його винахід

З історії відомо, що до німецьких винахідників мотоцикл зумів розробити французький винахідник П’єр Мішо. Та на його транспортному засобі був встановлений громіздкий малопотужний двигун, тому винахід не дуже годився для їзди в принципі.

У кінці століття галузь перегонової мототехніки почала стрімко розвиватися. Світове суспільство побачило легендарні моделі Harley-Davidson, Husqvarna, Triumph, Indian, NSU, BSA, Benelli. Пізніше значну популярність отримали мотоцикли японських брендів.


                                              Цікаві факти про иотоцикли
 


Мотоцикл – це не просто засіб пересування на двох колесах. На світі чимало людей, для кого він є якщо не сенсом життя, то, щонайменше, найважливішою його частиною... Ну або однією з найважливіших.

       —  Перший мотоцикл був винайдений понад 130 років тому німецьким інженером Готтлібом Даймлером. Він мав дерев'яну раму і бензиновий двигун.
      —   День Народження мотоцикла – 29 серпня 1885 року.
      — Актор Бред Пітт – відомий фанат мотоциклів, у його колекції є навіть «Урал» із коляскою.
      — У деяких країнах Європи в якості евакуаторів легкових автомобілів працюють спеціально обладнані мотоцикли.
      — Найпопулярніша у світі марка мотоциклів – Harley-Davidson.
      — Першим серійним мотоциклом, який підкорив рубіж швидкості 160 км/год, був випущений 1924 року Brough Superior SS100.
      — Вперше вилка телескопічного типу, що красується нині на переважній більшості мотоциклів, була встановлена на мотоцикл BMW R12 в далекому 1932 році.
      — Звична нам система перемикання передач була винайдена компанією Velocette Motorcycles у 1927 році.
      — Honda GL 1800 Gold Wing – перший серійний мотоцикл, який отримав подушку безпеки.
      — Найпотужніший мотоцикл, з-поміж тих, що існують у кількості понад один екземпляр – Dodge Tomahawk. За запевненнями творців, він здатний розвинути швидкість у 676 кілометрів на годину. Загалом було вироблено десять таких мотоциклів.
      — Для жодної компанії «великої японської четвірки» – Yamaha, Suzuki, Honda, Kawasaki – мотоцикли не є основним видом діяльності.
      — Усі чотири вищеназвані компанії отримали свої назви від імен їхніх засновників. Ними були Торакусу Ямаха, Соітіро Хонда, Мічіо Сузукі та Сьодзо Кавасакі.
      — Перший Harley-Davidson мав потужність у 2 к.с. і зроблений із консервної банки карбюратор.
      — Світовий рекорд зі стрибків у довжину було встановлено 2010 року на мотоциклі Harley-Davidson XR1200.
      — Найпопулярніший у байкерів-початківців мотоцикл в Україні – Honda CB 400 SF, незважаючи на те, що продається він тільки на внутрішньому ринку Японії.
      — Велику Депресію в США пережили тільки два мотовиробники – Harley-Davidson та Indian. Інші, наприклад, Excelsior-Henderson, розорилися. Компанія Harley-Davidson цілих шість років намагалася запатентувати звук своїх моторів. Безуспішно.

   


   — Уперше сальто на мотоциклі було зроблено 2000 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар