Translate

вівторок, 20 лютого 2024 р.

Засідання круглого столу

 

 


13 лютого з нагоди 18-річниці створення Мезинського національного парку Відділом  документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових було організоване  засідання круглого столу на тему "Мезинський національний природний парк: наукові здобутки, освітні модерації та рекреаційні виклики".

 


10 лютого 2006 року Указом Президента України був створений Мезинський національний природний парк, і ця дата стала днем народження нового чарівного та неповторного парку, який на сьогодні став провідною природоохоронною, науково-дослідною та рекреаційною зоною Чернігівщини. Мезинський національний природний парк створено з метою збереження, відтворення й раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Полісся. Мезинський НПП – це перлина Чернігівського Полісся, унікальний природний комплекс, де працюють ентузіасти й віддані фахівці своєї справи, які діляться знаннями й досвідом з вдячними відвідувачами, проводять наукові дослідження з біологічних і ботанічних наук, зберігають ліс і зелені насадження, вивчають унікальні археологічні експонати, проводять потужну еколого-просвітницьку діяльність з формування гармонійних взаємин між людиною та навколишнім середовищем.
  Директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь привітав працівників Мезинського національного природного парку та учасників круглого столу з 18-ю річницею від дня створення установи й побажав натхнення у щоденній праці, реалізації творчих планів, упевненості у мирному майбутньому і віри в перемогу.

 


З вітальним словом виступила директорка Мезинського НПП Ніна Симоненко. У своєму виступі пані Ніна подякувала працівникам і партнерам установи за сумлінну працю, окреслила проблеми, які виникли в ці буремні часи, й побажала плідної праці на благо мирної України. Також учасників заходу привітав заступник директора Мезинського НПП Вадим Костюк.



  Окрім науковців Мезинського парку учасниками круглого столу були партнери з державних установ і громадських організацій. З вітаннями виступили перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Валентина Дзюба; начальник управління заповідної справи та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Віталіна Синіговець; начальник відділу лісового господарства Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Ганна Прокопенко; завідувачка філії "Чернігівський обласний центр розвитку туризму" КЗ "Організаційно-методичний центр контролю та технагляду закладів культури і туризму" Чернігівської обласної ради Тетяна Коржинська.

 


До круглого столу з привітаннями й доповідями долучилися колеги: директор КЗ "Регіональний ландшафтний парк "Ялівщина" Валерій Косяк; заступник директора з науково-дослідної роботи Національного природного парку "Голосіївський" Олена Прядко; в. о. начальника відділу еколого-освітньої роботи НПП "Деснянсько-Старогутський" Ірина Павліченко; директор НПП "Ічнянський" Микола Білик; в. о. начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Ічнянського національного природного парку Валентина Маломуж.
  Голова ГО "Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони природи", доцент кафедри біології Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Світлана Потоцька привітала співробітників парку і розповіла про реалізацію проєкту "Молодіжна кліматична платформа" через тренінгову модель молодіжних екологічних ініціатив на прикладі співробітництва з Мезинським НПП.

 


На засіданні круглого столу фахівці Мезинського НПП поділилися досвідом екоосвітньої та рекреаційної роботи. Учасники заходу прослухали доповіді начальника науково-дослідного відділу Юрія Карпенка; начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Олександра Яковенка; наукового співробітника Мезинського НПП Назара Назарова; провідного фахівця з екологічної освіти Лариси Подоляко; директора Мезинського музею Наталії Сірої; фахівця ІІ категорії Мезинського музею Людмили Науменко; інженера з рекреаційного благоустрою І категорії Едуарда Пилипенка; заступника начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Алли Наливайко.
  Модераторка заходу – завідувачка відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Наталя Карбовська – ознайомила присутніх з книжковою виставкою "Мезинський природний парк – окраса рідної землі".
  Захід відбувся у змішаному форматі (офлайн та онлайн).
Провідний спеціаліст з екологічної освіти МНПП Лариса Подоляко додала настрою своїми приємними подарунками: чаями з травами, зібраними на території парку ,та медом. 



Щиро дякуємо всім, хто прийняв участь у засіданні круглого столу, сподіваємось на подальшу плідну співпрацю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар