Translate

четвер, 15 травня 2014 р.

Вчені створили недорогу і зручну систему очищення води у вигляді книги
Чиста питна вода досі залишається дефіцитом в багатьох країн третього світу. Дизайнери і вчені з університетів Вірджинії і Карнегі Меллон об'єдналися для того, щоб розробити недорогу і зручну систему очищення води, яку вони назвали Drinkable Book або просто Питна книга, повідомляє Lenta.UA 

20 гофрованих сторінок цієї книги насправді є спеціальними фільтрами, що затримують розміщені в брудній воді бактерії холери, кишкової палички та тифу. Фільтри містять у своїй структурі крихітні наночастинки срібла розміром від 1 до 100 нанометрів, які дозволяють позбутися від 99,9 % небезпечних бактерій.

Кожну сторінку - фільтр можна акуратно вирвати з книги, закріпити його в пластиковому контейнері, який спочатку є упаковкою цієї книги, після чого через нього можна фільтрувати воду, просто наливаючи її зверху так, що чиста вода буде стікати в нижню частину конструкції.

Крім фільтрувальної функції Питна книга несе ще й освітню функцію. На кожному фільтрі написаний будь-який  факт або підказка про воду, а також про небезпеку поширених бактерій, які можуть у цій воді міститися. Статистика показує, що багато жителів країн з брудною водою навіть не підозрюють, які небезпеки можуть їх чекати при вживанні нефільтрованої води.

При копійчаної вартості виробництва, кожен фільтр з Питної книги здатний справно прослужити до 30 днів, що дозволяє одній книзі служити фільтром води протягом більше трьох років. Погодьтеся, непоганий варіант для бідних країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар